(ålderdomligt) 'riktig mat' (i motsats till potatis, bröd, etc)
(norrland) Norrländskt ord för den huvudsakliga (proteinrika) delen av födan, den som mättade länge. Bestod oftast av olika sorters kött eller korv men även fisk och fågel.
Etymologi: Fornsvenska sofwell, soffwæll, sowil, sofl, suffl, sugh(e)l m. m., n, svenska dialektala sovel (kortstavigt med akut accent), såvel (med kort eller lång rotvokal), suv(v)el, såg(g)el, su(e)l m. m. (alla med genus n); jämför forndanska su(w)el (danska sul (best. -et, även -en)), fornvästnordiska sufl (norska suln eller m, norska dialektala även sov(e)l, suvl, sugl m. m.)
Användning: Att nämna ordet sovel betydde förr att inte ta för mycket pålägg på exempelvis smörgåsen, eller att icke slösa på köttet, fisken eller vad som än bjöds till måltiden. Exempel: Spara på sovlet, så det räcker till alla.