umami

Adjektiv

umami

  1. som smakar umami
    Kohyponymer: söt, salt, sur, besk

Substantiv

umami

  1. lite buljongaktig smak av proteiner; den femte grundsmaken som länge har betraktats som en egen smak inom kinesisk och japansk kokkonst
    Hyperonymer: grundsmak
    Kohyponymer: (övriga grundsmaker) sötma, sälta, surhet, beska
    Etymologi: "Umami" är ett lånord från japanska 旨味, うまみ (umami) vilket betyder "god, färsk smak". Ordet är en sammansättning av "umai" (läcker) och "mi" (smak) och myntades av Kikunae Ikeda, professor i kemi vid Kejserliga universitetet i Tokyo, som i början av 1900-talet fann att denna smak framkallas av glutaminsyra. Det japanska namnet används i dag på många språk, däribland engelska, spanska, franska, svenska.
lite buljongaktig smak av proteiner
  • engelska: umami (en)
  • polska: umami (pl)
Wikipedia-logo-v2.svg
Wikipedia har en artikel om: umami