(protologism, kön obekant) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en godtycklig person vars kön är obekant eller irrelevant i sammanhanget, när båda könen avses
Maktbalansen mellan filmskaparen och de människor som hen vill berätta om är ett återkommande tema i en rad nya svenska filmer [...]
(protologism, ideologiskt, kön oväsentligt) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en specifik person som man inte vill kategorisera efter kön, när man anser att könsbenämning är oväsentlig; används konsekvent som ersättning för pronomenen han och hon
Lillasystern Madeleine, som alltid stått i skuggan av sin storasyster, förlovade sig precis som hen 2009 och även hen efter ett långt samboförhållande.
Se även:könsroll, socialt kön, social konstruktion, genusteori
(protologism, tredje kön) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en person vars könsidentitet varken är manlig eller kvinnlig, eller som inte vill definiera sig enligt konventionella könsnormer
Sedan i höstas ska den som söker jobb på Sensus studieförbund uppge ett av tre genus: han, hon eller hen. - Det här handlar om att låta dig som individ själv bestämma hur du vill definiera dig.
Vio pendlade mellan att se sig hetero- och homosexuell, men kände ett instinktivt motstånd emot att kalla sig bisexuell. I efterhand har hen förstått att det förmodligen har att göra med att hen aldrig riktigt accepterat att det bara skulle finnas två kön.
Etymologi: Frågan om könsneutrala pronomen har sina rötter i jämställdhetsrörelsens protester mot bruket av "han" som könsneutralt pronomen. Det ansågs att ur ett jämställdhetsperspektiv ett mer könsneutralt pronomen skulle vara att föredra istället för "han". Ordet "hen" är ett konstruerat ord, en kombination av "han" och "hon". Det har offentligt föreslagits av språkforskaren Hans Karlgren i 1994 men det finns indikationer på att ordet diskuterades ännu tidigare (under 1950-talet). Även andra kombinationer av "han" och "hon" - såsom "hän", "hön", "hin", "haon", "hoan" - har nämnts.
Användning: Ordet "hen" är en protologism, ett nykonstruerat ord, som ännu inte har fått något större genomslag i allmänt språkbruk men desto mer diskuteras. Ordet har flera förespråkare men väcker ännu starkare motstånd, till och med irritation.
Ordet har fått viss spridning på senare år, men mest bland mer genusmedvetna personer, som inte vill identifiera människor enligt konventionella könsnormer, och i hbtq-samhället i stort. Exempelvis, queerfeministisk kulturtidskrift Ful använder sedan flera år alltid "hen" i stället för "hon" och "han". Likaledes används konsekvent "hen" i stället för "hon" och "han" i barnboken "Kivi & Monsterhund", utgiven av OLIKA Förlag, som ger ut böcker som bland annat "ska utmana och bredda traditionella könsroller".