stärkelse
Substantiv
stärkelse
- handlingen att stärka
- (kemi) kolhydrat som är vanligt förekommande i mänsklig föda från växtriket (t.ex. potatis, pasta, ris, mjöl, bröd), närmare bestämt en blandning av polysackariderna amylos och amylopektin
Översättningar
kolhydrat i föda
- bokmål: stivelse
- danska: stivelse
- engelska: starch (en), amylum (en)
- esperanto: amelo
- finska: tärkkelys (fi)
- franska: amidon (fr) m
- grekiska: άμυλο (el) n (ámilo)
- hebreiska: עמילן (he) m (amilan)
- italienska: amido (it)
- katalanska: midó
- malajiska: kanji (ms)
- nederländska: zetmeel (nl)
- ryska: крахмал (ru) m (kraxmál)
- spanska: almidón (es) m
- tjeckiska: škrob (kraxmál)
- turkiska: nişasta (tr)
- tyska: Stärke (de) f, Speisestärke f